Nieuwe stadsfotograaf van Tilburg 2021 Angelique Cornelissen gaat voor verbinding

| Sanne Leenders

Het is 2021. Het jaar waarin Angelique Cornelissen zich Stadsfotograaf van Tilburg mag noemen. “Een hele eer en uitdaging”, aldus Angelique. Aan ambitie en enthousiasme in ieder geval geen gebrek! Of Angelique het geheel anders gaat aanpakken dan haar voorgangers gaan we zien. Wij vroegen haar naar haar rol als Stadsfotograaf van Tilburg én natuurlijk haar Ongezouten mening over de stad.
Foto's: RAWCAT Media

Angelique is een kunstzinnig persoon met een grote passie voor fotografie en kunst. Zo vertelt Angelique dat ze al sinds jongs af aan altijd op pad is met een camera. ‘Mijn wandelingetjes’, noemt ze dat lachend. “Tijdens mijn wandelingetjes door de stad leg ik van alles vast. Waar het voorheen nog veel zwart-witte analoge straatbeelden waren, is het nu vaker een interessante compositie.” Ondanks dat fotografie Angelique haar passie is, is dit niet het vakgebied waar zij zich ooit in begeven heeft. “Ik zou deeltijd starten aan de filmacademie in België, maar door corona heb ik die plannen moeten opschuiven. Op dit moment ben ik zoekende naar een baan in de media of iets binnen de kunst- en cultuursector. Met mijn kunstacademie achtergrond lijkt het mij gaaf om kunst met film te combineren, maar ik ben ook geïnteresseerd in het ontmoeten van mensen en luisteren naar hun verhalen. Wat ik daar precies mee wil doen moet ik nog verder uitzoeken, maar wie weet leidt dit pad me tot nieuwe inzichten. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”

Toevalstreffer of gepland?

Al meerdere keren twijfelde Angelique over haar deelname. Nu 2021, heeft ze meegedaan én ook nog eens de titel weten te bemachtigen. Wat gaat er dan door iemand heen als je jouw naam door de microfoon hoort klinken? “Onverwachts, superleuk en alle andere woorden die enthousiasme als synoniem hebben. Ik wil het anders aanpakken dan mijn voorgangers. Ik ben iemand met tienduizend ideeën in mijn hoofd, maar een ding was al meteen helder: Ik ga de Tilburger erbij betrekken. Juist nu in de huidige situatie zoek ik de verbinding op. Ik ben blij dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken om deel te nemen.” Was het dan echt een toevalstreffer of toch een geplande actie? “Tijdens een van mijn wandelingetjes door Tilburg maakte ik dit shot. Toen ik het later terugzag wist ik dat ik deze foto moest inzenden.”

2021 is niet het jaar van de standaard foto

“In mijn foto’s laat ik het DNA van Tilburg terugkomen, maar verwacht van mij geen foto’s voor op ansichtkaarten. Daar ben ik veel te eigenwijs voor.” Nee, bij Angelique geen standaard skyline. “De laatste jaren ben ik bezig om op plekken nieuwe composities te ontdekken door middel van analoog spiegelen. Ook wil ik andere locaties en situaties belichten. We zijn met zijn alle zo gefocust op de Spoorzone en de Piushaven. Ik moet wel eens lachen om de zin: ‘Tilburg is een rauwe stad’. Superleuk denk ik dan, maar laat dat dan ook zien en niet alleen de bekende gebieden. Ik ga mensen triggeren om op pad te gaan, hun eigen stad te laten ontdekken. Er zijn zo veel meer bezienswaardige locaties in terug dan men op het eerste oog ziet. Een goed voorbeeld hiervan is het pand waar de foto’s in dit artikel gemaakt zijn: de Melkfabriek.

Tilburgse trots

“Ik ben geen technische fotograaf en zal vast wel eens op mijn plaat gaan, maar ook dat hoort erbij. Mijn foto’s draaien altijd om een bepaald verhaal en experiment. Ik maak foto’s op gevoel en ieders smaak is natuurlijk ook anders. Zo vond ik de foto van de andere finalist Jostijn Ligtvoet heel tof gevonden! Ook Piet Kuijten en Mariëlle Knops vond ik terechte finalisten. Ik vind dat een fotograaf ballen moet hebben en oog voor detail. Voorbeelden voor mij zijn onder andere Stephan van Fleteren, Vivian Maier en Henk Linnenwiel.”

Een inclusieve makersstad

Volgens Angelique is Tilburg zeker een stad van makers, maar volgens haar nog niet voor alle makers. “Ik zie nu al heel vaak leuke cultuurparticipatie projecten voorbijkomen, maar ik zie ook nog een grijsgebied. Ik denk dat er nog veel onbekende Tilburgse makers zijn die een podium verdienen en dat nu niet krijgen. Ik zou best eens willen kijken hoe we dit kunnen aanpakken.” De eerste stap voor deze verbinding heeft Angelique in ieder geval al gemaakt. Op haar Facebook pagina roept ze geregeld mensen op om te participeren in haar stadsfoto. 2021, het jaar waarin Angelique Cornelissen zich Stadsfotograaf van Tilburg mag noemen. Wij hebben er zin in! Jullie ook?

ONGEZOUTEN MENING VAN TILBURGERS

Binnen deze rubriek geven we creatieve Tilburgers een podium. Een Ticket to.. de uiting van hun ongezouten mening over de stad. Ben jij benieuwd wie er naast Angelique Cornelissen nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

 • Chris Oomes: ‘Zwart-wit, veel contrast, met een verhaal of een knipoog’ 
 • Rob van Trier: ‘Rob van Trier wil het Tilburgse licht vangen’
 • Marc Storms: ‘De kuierlatten nemen’
 • Ruud Lemmen: 'Het geluid van Tilburg is uitgesproken'
 • Tim Henrik Scheider: 'Doolhoven bouwen betekent mijn hele leven op orde hebben'
 • Lois de Jong: ‘Dit is een typische stad die bij mij past. De plantjes beginnen te groeien’
 • Lotte de Laat: ‘Lotte brengt Tilburg in beeld’
 • Anja Reinhardt: ‘Ongezouten Anja Reinhardt’
 • Ruud van Eeten: ‘Nu is de Reeshof aan de beurt!’
 • Rob van Steen: 'In Theaters Tilburg denken we nog slimmer dan jouw supermarkt om de hoek' 
 • Ron van Gestel: 'Tilburg is veruit de ijshockey hoofdstad van Nederland'
 • Stefan van Aarle: 'Tilburg, durf meer stedelijkheid te laten zien'
 • Hans van Dongen: ‘De filter gaat eraf bij onze nieuwe stadsfotograaf 2020: Hans van Dongen.
 • Fiona Zachariasse: ‘De Tilburger mag trotser zijn op de stad’
 • Magic van Heeswijk: ‘Ik vind Tilburg echt een stad voor skateboarders’
 • Joris van Corven: ‘Graag meer kansen voor ondernemers om zich te kunnen etaleren’
 • Michel Deneef: 'Bij ons geen 1,5 meter afstand, maar 1,5 meter Villa Pastorie beleving'
 • Joep van Gassel: ‘We worden als stad steeds bekender, maar we moeten ook rauw blijven’
 • Jet van Baast: "Tilburg is kermis en kermis is Tilburg"
 • Tim Frenken: “10 jaar geleden snapten ze niet waarom ik naar Tilburg ging, dat is nu wel anders”
 • Piet van Dycke: "Ik hoop dat Tilburg blijft dromen"
 • Theo Misiedjan: “Tilburg is dé stad voor urban cultuur”
 • Stefan Jansen: “Laten we samen de regie pakken om armoede in Tilburg te verzachten. Dan ben ik echt trots”
 • Marcel Kattestaart: “Mijn wens voor Tilburg in 2021? Dat we eens uit de bouwputten raken!”