TWINTIGERS, KOM EEN DAGJE CULTUUR SNUIVEN IN TILBURG!

| Sanne Leenders

Culturele activiteiten? Grijze wollen sokken dingen en zeker niet iets waarvoor je uit je bed gaat komen? Als dat is hoe je denkt over cultuur dan moet je zeker deze blog lezen. Ik ben namelijk als echte twintiger voor jullie op pad gegaan om te ondervinden hoe het mij bevalt om een dagje cultuur te snuiven in Tilburg. Ik zal je eerlijk zeggen, cultuur is echt niet alleen voor de oudere garde!
Foto's: Sanne Leenders

Tilburg. Een stad vol cultuur. Pareltjes van musea, podiumartiesten en evenementen zijn hier dagelijks te bewonderen. Wil je dus een keer wat anders doen dan altijd weer naar die stoffige bieb of collegezaal? Ga dan eens een dagje cultuur snuiven in onze prachtige stad! 

Ready? GO!
Mijn dag begon lekker rustig. De twintigers cultuur zullen we maar zeggen ;). Met een theetje erbij kroop ik achter mijn laptop op zoek naar een vullende culturele dag. Mijn oog viel op De Pont museum. Dit museum staat bomvol hedendaagse kunst, gemaakt door grote namen. Met dit heerlijke, bijna te noemen lente weer, spring ik op mijn fiets. De route naar De Pont museum is prima te fietsen. Vanaf het Centraal Station Tilburg sta je binnen 5 minuten op hun terrein. Via de Spoorlaan fiets je langs Natuurmuseum Brabant rechtsaf de Gasthuisring op. Wanneer je rechtdoor fietst kom je uiteindelijk bij het Wilheminapark uit. Ga hier op het einde links en je ziet de poorten van De Pont museum je tegemoet komen. Je bent er! 

Anish Kapoor, Sky Mirror, 2017. De Pont museum

Kunst begint al vanaf de eerste stap op het terrein
Wanneer je dacht dat kunst alleen maar binnen te beleven viel heb je het mis. Midden op het terrein van De Pont museum staat namelijk het sculptuur: ‘Sky Mirror’ van Anish Kapoor. Dit kunstwerk is geheel gratis te bezichtigen en is zeker de moeite waard om even bij stil te staan. 

Treed binnen!
Sky Mirror eens goed van alle kanten bekeken? Ga dan naar binnen in De Pont museum. Leuk om te weten is dat De Pont museum elke donderdagavond van 17:00 - 20:00 uur gratis te betreden is, score!  Op maandag is het museum gesloten. Dinsdag tot en met zondag is het geopend van 11:00 uur – 17:00 uur.

Bij binnenkomst zal de receptionist je wijzen op het feit dat grote tassen, camera’s en dergelijke niet mee naar binnen mogen. We willen natuurlijk niet dat de geweldige kunstwerken beschadigd worden. Er zijn daarom genoeg kluisjes waar je voor 1 euro je spullen kunt borgen.

Tentoonstellingen die nu te zien zijn, worden bij de entree direct weergegeven op een scherm. Dit zijn nu: Sigrid Calon, Ann Veronica Janssens en Richard Long. Daarnaast is er altijd de eigen vaste collectie van De Pont museum. 

De Pont Café. De Pont museum

Geen knorrende maagjes
Je trek naar eten wordt hier direct gestild. Wanneer je binnenloopt zie je direct het ‘De Pont Café’ verschijnen. Binnen deze inspirerende ruimte kun je genieten van warme/koude dranken, broodjes, salades maar ook gebak en snacks. Natuurlijk heb ik dit even getest. Ik nam het broodje brie met kleine salade.

​Lunch, De Pont Café. De Pont museum

​De Pont Café. De Pont museum

De Pont Café. De Pont museum

Sigrid Calon en Ann Veronica Janssens
Ik startte mijn tour door De Pont museum rechtsaf. Felle, rose kleurige folie is wat direct opvalt wanneer je de ruimte van Sigrid Calon bewandelt. Op het informatie kaartje las ik het volgende:

‘Calons fascinatie voor het raster begon met een geperforeerd plankje hardboard en een paar borduursteken. Ingevoerd in de computer worden borduursteken lijnen en ontstaat er een grafisch beeld waarmee je kunt variëren.’

Het kunstwerk bestaat volledig uit koperfolie, een materiaal uit de verpakkingsindustrie.

Sigrid Calon, De Pont I, II & III, 2019. De Pont museum.

Kleuren, lichten, mist en spiegels
Ik dook tijdens mijn bezoek aan De Pont museum van de ene in de andere verbazing. Waar ik mij eerst nog tussen de flitsende gekleurde lampen begaf, stond ik later in een mistkamer. Het leek wel een scene uit een feestje, gevolgd door een uit een donkere film. Ann Veronica Janssens is goed vertegenwoordigd binnen De Pont museum. De werken die ik het leukste vond om te zien waren :

Ann Veronica Janssens, RR Lyrae, 2014. De Pont museum

 

Ann Veronica Janssens, Gaufrette Sequence Randomly, 2018. De Pont museum 

Helaas was bij mijn bezoek de tentoonstelling van Richard Long nog in opbouw. Hiervoor moet je dus echt zelf een bezoekje brengen.

De binnentuin
Een dagje cultuur levert je zo veel meer indrukken op dan je normaal in de bieb zult krijgen, dat het soms wat veel kan worden. Gelukkig heeft De Pont museum ook een eigen binnentuin. Hier kun je, zittend op een van de bankjes, genieten van de vogels in de bomen, en de eerste zonnestralen van februari. Hier liet ik dus even rustig alles op mij inwerken. Helemaal ontspannen verliet ik vervolgens het museum.

Tuin. De Pont museum

Film en food
Wat is een dagje cultuur snuiven nou zonder een bezoek aan Cinecitta? Dat is net als een Kerst zonder sneeuw, of Tilburg zonder haar cultuur. Daarom sluit ik mijn dag cultuur snuiven nog eens goed af bij Cinecitta met de film: Green Book. Wil je nou voorkomen dat je buurman je boos aanstaart tijdens de film door je hongerige geluiden? Ga dan van te voren eten in de Ristobar van Cinecitta. Hier kun je zowel lunchen als dineren. Zowel vlees, vis, vegan en glutenvrije gerechten vullen de uitgebreide kaart. Er zijn vele arrangementen te bestellen zodat film en food perfect worden gecombineerd. Zo kun je al voor 15 euro lunchen met een filmticket! Ik nam een heerlijk rood wijntje en nam plaats in zaal 1. Green book is echt een aanrader! Dit zijn de films met diepgang die ik soms kan missen bij Pathé. Met een goed gevoel vertrok ik huiswaarts.

Cinecitta, De Ristobar

Cinecitta, De Ristobar

Mijn dagje cultuur snuiven als twintiger in Tilburg zit er weer op. Voel je vrij om deze dag te kopiëren. Ik kan je garanderen dat je cultuur zeker zult waarderen!

Sanne Leenders