Momentopname

| Angelique Cornelissen

De winter is de nacht van het jaar. De winter zit vol met paradoxen. Wintertijd, een uurtje terug in de tijd. Zoals ik in april al zei: ‘Daylightsaving. We hebben nog tot 31 oktober’…Standaardtijd'. Hoe ver gaan we nu terug in tijd? Wordt het RAL zwart of code zwart? Terug in de tijd of terug naar de bron? Het wordt balanceren rondom de kern. Waar het voor mij een jaar geleden begon bij de ‘Stadsheer’ vanuit een verassend perspectief, eindig ik daar weer. Is dat vanuit een ruimtelijk perspectief? Vertelperspectief of een point of view? Uiteindelijk ga ik jullie in dit drieluik verrassen met mooie lichtpuntjes.

Résumé

Ik startte als stadsfotograaf Tillburg 2021 in een lockdown en eindig dit jaar in een lockdown. Afgelopen jaar was een uitdaging gezien de koers die ik wilde varen met mijn experiment. Tijdens een periode van strenge maatregelen met onder andere een avondklok en lockdowns waarbij ‘alles’ letterlijk stil lag. Het hele jaar in het teken van de pandemie. Dan zit men niet te wachten op een stadsfotograaf die ‘verbinding’ zoekt met bewoners en iets nieuws wil uitproberen.

50 prachtmensen

Het afgelopen jaar heb ik 50 prachtmensen voor de lens gehad die meteen enthousiast reageerde. Ze hebben allemaal op vrijwillige basis geposeerd en waren bereid om mee te gaan in het verhaal. Allemaal enorm bedankt! Zonder al deze mensen had ik geen portret-/groepsfoto’s kunnen maken. Zo simpel is het. Ook wil ik de kleine groep mensen om mij heen enorm bedanken voor de positieve support, maar ook als de nood aan de man was meezochten naar modellen in hun eigen netwerk. En niet te vergeten de contactpersonen van de locaties die ons hartelijk en gastvrij ontvingen; ook super bedankt. Het afgelopen jaar was soms ook eenzaam. Ik heb door flink wat muurtjes heen moeten breken en heb zelfs wat muurtjes moeten laten staan, maar toch hebben we iets moois neergezet. Supertrots.

Hulp uit onverwachte hoek

Zo kwam iemand vanuit Breda afgereisd om te poseren. Ze begreep meteen wat ik wilde neerzetten. Door gebruik van haar netwerk en mijn netwerk hebben we last minute ‘de poort naar ooit’ nog kunnen uitvoeren. Wat ook weer nieuwe contacten opleverde. Geweldig! Ik heb ook iemand uit Utrecht voor de camera gehad. Zelfs vanuit regio Eindhoven was men bereid om naar Tilburg te komen voor als ik niemand kon vinden. Zo zie je maar, dat verbindingen oneindig zijn tijdens een makersproces. Als het ergens stagneert borrelt het ergens anders wel weer op. En verassend genoeg bleek er een connectie te zijn met onze stad.

Tilburgse Humor

Desondanks heb ik iedere keer genoten van alle ontmoetingen, geweldig! En enorm gelachen… althans ik wel. Zoals wanneer ik in de meest onmogelijke houding op de grond lag of op een ladder stond. De leuke interactie met de modellen, maar zeker ook de interactie met passanten op locatie, hilarisch! Een Tilburger kijkt eerst de kat uit de boom, maar als er wat gaande is, dan komt men om de hoek kijken. Met leuke opmerkingen, maar vooral met bijdehante humor of met hilarische gebeurtenissen. Kortom ik heb er onder andere een hoop leuke anekdotes aan overgehouden.

What’s next’

Als creatieve alleskunner nam ik al flink wat vaardigheden, kennis  en een aardig netwerk mee toen ik aan mijn stadsfotograafschap begon. Een concept bedenken en van A tot Z regelen en uitvoeren, dat gaat mij meestal wel goed af. Toch was het op een aantal andere vlakken een enorme uitdaging. Ik heb niet alles exact zoals ik voor ogen had kunnen uitvoeren. Maar bij mij stroomt het toch wel, wat  weer uitmondde in een ander experiment. Wat mij weer een scala aan materie en bevindingen heeft opgeleverd die ik zeker nog verder ga uitdiepen. En niet te vergeten al die unieke foto’s die eruit zijn voort gekomen. Het was ook een tijdrovend klus en heb weleens gedacht ‘had het maar bij straatfotografie gehouden muts’. Vergis je niet, achter de schermen heb ik veel moeten regelen. Desondanks ben ik toch enorm blij dat ik stug heb volgehouden en ben blijven creëren. Al die foto’s en zoveel meer. Daar ben ik ontzettend trots op. Op naar nieuwe uitdagingen! Ik heb nog zoveel artistieke projecten en ideeën op de plank liggen. Die ga ik binnenkort maar eens rustig afstoffen. En al die nieuwe ideeën, die ga ik eerst maar eens filteren…

Agget mar kort houdt

Als geboren en getogen Tilburger heb ik de stad van dichtbij zien veranderen. Met zijn do’s en dont's. Maar een blik over de stad ‘heen’ werpen heb ik minder vaak gedaan. Wat is onze stad gegroeid! Wat een prachtig uitzicht. En als eigenzinnig & uniek persoontje bekijk ik de stip aan de horizon met open vizier. Is dat het typische Tilburgse DNA? Ik zou het niet weten. Ik heb de aard van mijn Noord-Hollandse opoe, maar kan wel zeggen: 'Tilburg heeft mij  gevormd.' 

‘Dag…. Tilburg het ga je goed……’

En misschien dat men ooit nog zegt, de stadsfotograaf van 2021, die was ‘Zo gek nog Nieh….’

Als laatste wil ik de nieuwe stadsfotograaf aankomend jaar veel succes wensen, met of zonder coronaperikelen, fotografie is oneindig. Maak er iets van. Volg je gevoel en geniet van de momenten. Hoe gering die soms ook lijken.

Veel liefs,

Angelique

Credits:
Stadsheer
EGM Architecten
Aad Koster
Meta de Zeeuw
Dowie van Ingen
Foto’s en Tekst: Angelique Cornelissen - Stadsfotograaf Tilburg 2021

What's new?