'Het is heerlijk om in Tilburg te fietsen'

 Elisabeth van Laarhoven komt oorspronkelijk uit het mooie Minneapolis, maar komt maar al te graag naar Tilburg om hier te fietsen. Waarom? Ze vertelt het je graag. 

Elke keer als Nederland bezoek, ben ik verbaasd over hoe fietsvriendelijk het hele land is. Mijn geboorteplaats Minneapolis wordt beschouwd als een van de meest fietsvriendelijke steden van Amerika, maar het is niets in vergelijking met mijn ervaringen met fietsen in Nederland. Als kind zei mijn vader me altijd dat ik naar de supermarkt of het huis van een vriend moest fietsen en ik lachte en zei hem dat hij belachelijk was. Maar na een maand in Tilburg begon ik het te begrijpen. Overal was het goed te fietsen. Een van mijn favoriete ervaringen in Tilburg was kilometers lang fietsen langs de gracht. Wat het bijzonder prettig maakte, was dat ik nooit hoefde te stoppen om te wachten op auto's of bij stoplichten. Fietsers krijgen voorrang, ze hebben voorrang. 

In Minneapolis is een van de meest populaire routes the Greenway. Het is een mooi verhard pad in het centrum van Minneapolis dat door een aantal populaire parken en langs een aantal meren loopt. Het is een aangename rit, maar er staan om de paar minuten stopborden. Als fietser zijn we wettelijk verplicht om te stoppen voor auto's. Als een fietser niet stopt (met een voet op de grond) en de politie in de buurt is, krijgt hij een boete van 60 dollar. Of het nu ging om mountainbiken in de heuvels van Arnhem, fietsen op de weg met het Pijnenburg team, of fietsen op mijn race fiets van het Textielmuseum naar de LocHal in Tilburg, fietsen in Nederland was een zeer aangename ervaring. Het is echt een openbaring om te zien hoe gemakkelijk men zich in Nederland met de fiets kan redden in plaats van met de auto. Fietsen is niet alleen milieuvriendelijker, maar heeft ook fysieke, psychologische en financiële voordelen. Ik hoop dat ik mijn ervaringen mee terug kan nemen en kan helpen om de fietsbaarheid in Minneapolis te vergroten.