Tim Frenken: “10 jaar geleden snapten ze niet waarom ik naar Tilburg ging, dat is nu wel anders”

| Sanne Leenders

Vakantie vieren in het buitenland? Voor Tim Frenken hoeft dat niet. “Ik blijf liever in Tilburg waar ik toffe dingen kan organiseren voor mijn eigen stad.” Moeten we dan jaloers zijn op andere steden? “Ik zou niet weten waarom. We hebben hier alles al: goede restaurants in allerlei prijscategorieën, een groot park, een stadsstrand en normaliter een bruisende stapstraat met de leukste feestjes waarvan ik er ook nog eens enkele mag organiseren.” We spraken met Tim over Tilburg als vakantiestad.
Foto’s: RAWCAT Media

Tim is een creatieve duizendpoot die zijn stem al van jongs af aan graag laat horen. Zo was Tim ooit lid van de Jeugdgemeenteraad in Laarbeek en tilde hij verschillende feestjes naar een hoger level. “Ik vond het leuk om me met dingen te bemoeien en verantwoordelijkheid te nemen voor mijn omgeving. Samen met andere jongeren binnen de raad konden we dingen verbeteren, omdat we een gezamenlijk doel nastreefden.” Naast de Jeugdgemeenteraad hoorde je Tim zijn stem ook door de microfoon op feestjes en partijen. “Mijn dj avontuur startte bij Tienerwerk, een feest voor jeugd uit groep 7 en 8. Ik wist niet hoe ik moest draaien, maar de huidige dj stopte en het leek mij fantastisch om het publiek een deel van de avond te entertainen. Mijn vader knutselde een dj booth in elkaar en mijn moeder naaide er een mooi glitterdoek voor. Met de dj booth in de aanhanger bracht mijn vader mij overal heen, ik mocht immers nog niet rijden.” Zo transformeerde het tienerfeest naar een themafeest vol spellen, videoclips en verzoekjes. De conceptuele avonden van Tim bevielen! Meer schoolfeestjes, bruiloften en avonden in de kroeg volgden. “Ik begon met een bak singles van mijn vader en sta nu op feestjes met professionele apparatuur.”

“10 jaar geleden snapten ze niet waarom ik naar Tilburg ging”

“Via mijn middelbare school in Helmond kwam ik in aanraking met de opleiding IEMES op de Fontys Hogeschool in Tilburg. Op een middag kwam een man met een gekke stropdas het lokaal binnen lopen om te vertellen over de opleiding. Ik vond deze man zo’n opperbaas dat ik daar zeker eens wilde kijken. 10 jaar geleden snapte mensen niet dat ik naar Tilburg ging. Ze zeiden dat ik beter naar Eindhoven kon gaan. Tilburg was een ver van je bed show, een beetje een rare stad met een gek station. Toch ben ik er gaan studeren. Bij de opleiding merkte ik al snel dat iedereen er anders was, maar tegelijkertijd waren het ook typetjes die zichzelf wilden onderscheiden. Dat hadden ze dan ook weer gemeen. De open minded houding en manier waarop de opleiding aanspoort om creativiteit op een zakelijke manier in te zetten sprak me heel erg aan.”

Van concept tot uitvoering

De opleiding IEMES heeft Tim geholpen in waar hij nu staat: “Destijds werkte ik nog bij de AH XL in Tilburg, maar ik mocht ook af en toe al draaien in de Studio. Door het pleasen van mijn publiek, wat ik van mijn vader had geleerd, haalde ik alles uit de kast.  Zo bouwde ik een Furby van hout als dj booth, maakte ik lampenkappen als Pokeballen en hing ik heel de Studio vol met cd’tjes aan visdraad. Mega veel werk, maar dit was waar ik voor gestudeerd had en ik vond het geweldig! De themafeestjes bij Tienerwerk waren slechts een voorproefje van wat ik daar deed. Dit was een themafeest maal drie!” Patrick van Riel, eigenaar van de Studio, zag potentie in Tim en zei: ‘Laat die jongen maar eens wat mee organiseren’. Dat werd uiteindelijk de start van het Desperados Roadshow Festival.

10 dagen feest met het Desperados Roadshow Festival

“Vier jaar geleden schreef de gemeente het plan ‘Kermis 2020’. Een plan om de Tilburgse Kermis meer body te geven. Er moesten meer randactiviteiten komen. In mijn ogen moesten we meer weg hebben van de Nijmeegse Vierdaagse. Daar kom je voor de sfeer van stad en is er overal iets te doen. Uiteindelijk gaf Jet van Baast groen licht om een festival op te zetten tijdens de Tilburgse Kermis. Samen met Dirk de Leeuw, Patrick van Riel en Sjakie Baltissen startte ik het Desperados Roadshow Festival in het Panhuijsenpad. Daar is alles begonnen.”

Werktuig

Werktuig zijn het! Deze conceptuele doordrammers weten wat een geslaagd feestje is, dat bleek wel uit de eerste editie van het Desperados Roadshow Festival. “Hierna riepen ook andere horeca: ‘Tijdens de Tilburgse kermis is het 10 dagen feest’. Dit was het moment dat ik samen met Dirk de Leeuw en Sjakie Baltissen een bv heb opgericht: Werktuig. Vanuit ons bedrijf organiseren we nu mooie feestjes zoals Disco Snolly, Desperados Roadshow, Soepel en Silentdisco.xxx”

Vakantie in het buitenland? Tilburg vakantiestad it is!

Tim draagt dus flink bij aan Tilburg als vakantiestad. “Ik vind het fijn om voor anderen een leuke vakantiebestemming te creëren. Lekker met je stadsgenoten in je eigen omgeving de zomer vieren, dat is toch top?” Naast alle feestjes telt Tilburg nu ook eindelijk weer een stadsstrand. Een langgekoesterde droom van Tim en meer dan 10.000 andere. “Voorheen had Tilburg de Waterjump, maar toen dat moest stoppen was de waterpret voorbij. Maar met nog meer dan 10.000 liefhebbers van de Waterjump in een Facebookgroep kon dit toch niet zomaar stoppen? Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Uiteindelijk kreeg ik een stadsstrandje bij Theaters Tilburg bij het Stadsforum. Daar stond ik dan met een SRV-wagen en wat zand. Doordeweeks was het tamelijk rustig en hoorde ik net zo veel positieve als negatieve geluiden.” Toch was dit voor Tim niet ontmoedigend. “Ik wist dat ik mezelf hier kon bewijzen. In mijn achterhoofd was ik al bezig met wat nu het Tilburgse stadsstrand Beachy is.”

“Onze binnenstad wordt steeds gevarieerder!”

Op de Smariuskade kun je nu niet alleen genieten van zand tussen je tenen en koude drankjes, maar ook van themafeestjes zoals Rewind, Disco Snolly en een Stille Film Buitenbioscoop avond. “Dit gebied van Tilburg is opgefleurd! Het toffe aan Tilburg is dat we ons centrum aan het uitbreiden zijn. Het station werd al doorgesneden zodat de Spoorzone erbij kwam, het Spoorpark hoort er tegenwoordig bij en nu met Beachy kijken we ook al buiten de ring. We krijgen een steeds levendiger hart van de stad. We durven buiten het ‘echte’ centrum te denken.”

“Laten we het levendig houden!”

“Op dit moment staan al onze events op een laag pitje en zijn we heel blij dat we het stadsstrand hebben waar we nog steeds mensen kunnen ontvangen. Toch kunnen we niet vol gas gaan en moeten we met de voet op de rem een beetje feesten. De gemeente doet daarin zeker zijn best om het levendig te houden, maar toch wordt er wat mij betreft soms te krampachtig vastgehouden aan regeltjes. Als ondernemer wil ik graag toffe events blijven organiseren voor de stad. De gemeente moet realiseren dat ze enorm veel vragen aan voorwerk en investering. Wanneer je hier dan je nek voor uitsteekt en het vervolgens op het laatst wordt afgezegd, werkt dat enorm demotiverend. Niet alleen voor mij, maar ook voor andere ondernemers die in Tilburg nauw met elkaar in contact staan. Ik denk dat het heel belangrijk is dat ondernemers kunnen levellen met de gemeente. Zo houden we samen de stad levendig. We zeggen niet voor niets, Tilburg vakantiestad! En die slogan van ‘Tilburg, je bent er’? Maak daar maar ‘Tilburg, wij zijn er’ van. Samen moeten we het doen.”

ONGEZOUTEN MENING VAN TILBURGERS

Binnen deze rubriek geven we creatieve Tilburgers een podium. Een Ticket to.. de uiting van hun ongezouten mening over de stad. Ben jij benieuwd wie er naast Tim Frenken nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

 • Chris Oomes: ‘Zwart-wit, veel contrast, met een verhaal of een knipoog’ 
 • Rob van Trier: ‘Rob van Trier wil het Tilburgse licht vangen’
 • Marc Storms: ‘De kuierlatten nemen’
 • Ruud Lemmen: 'Het geluid van Tilburg is uitgesproken'
 • Tim Henrik Scheider: 'Doolhoven bouwen betekent mijn hele leven op orde hebben'
 • Lois de Jong: ‘Dit is een typische stad die bij mij past. De plantjes beginnen te groeien’
 • Lotte de Laat: ‘Lotte brengt Tilburg in beeld’
 • Anja Reinhardt: ‘Ongezouten Anja Reinhardt’
 • Ruud van Eeten: ‘Nu is de Reeshof aan de beurt!’
 • Rob van Steen: 'In Theaters Tilburg denken we nog slimmer dan jouw supermarkt om de hoek' 
 • Ron van Gestel: 'Tilburg is veruit de ijshockey hoofdstad van Nederland'
 • Stefan van Aarle: 'Tilburg, durf meer stedelijkheid te laten zien'
 • Hans van Dongen: ‘De filter gaat eraf bij onze nieuwe stadsfotograaf 2020: Hans van Dongen.
 • Fiona Zachariasse: ‘De Tilburger mag trotser zijn op de stad’
 • Magic van Heeswijk: ‘Ik vind Tilburg echt een stad voor skateboarders’
 • Joris van Corven: ‘Graag meer kansen voor ondernemers om zich te kunnen etaleren’
 • Michel Deneef: 'Bij ons geen 1,5 meter afstand, maar 1,5 meter Villa Pastorie beleving'
 • Joep van Gassel: ‘We worden als stad steeds bekender, maar we moeten ook rauw blijven’
 • Jet van Baast: "Tilburg is kermis en kermis is Tilburg"

What's new?