Magic van Heeswijk: ‘Ik vind Tilburg echt een stad voor skateboarders’

| Sanne Leenders

Springen, trucs, skaten. Skaten, battles, flips. Chillen in het Spoorpark met een skateboard en je beste maten. We spreken in deze Ongezouten editie met Magic van Heeswijk: Tilburgse top-skater en winnaar van het NK Street Skateboarden 2016. Of zijn mening wel zo ongezout is? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt.
Foto’s: Camiel Donders

We spreken met Magic, omdat het NK Street Skateboarden 2020 weer bijna om de hoek komt kijken. Dit event is een voorproefje op het olympisch skateboarden. De beste skaters van Nederland komen op 27, 28 en 29 maart naar de Tilburgse Koepelhal. Er wordt niet alleen om de Nederlandse titel en een prijzenpot van ruim € 14.000,- gestreden, maar ook om belangrijke kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen in Tokyo. In 2016 werd Magic in Tilburg Nederlands kampioen. Hoe die weg daarnaartoe verliep? Dat lees je hier.

‘NK Street Skateboarden’

De 20-jarige Magic van Heeswijk zit op de basisschool in Tilburg als hij voor het eerst in aanraking komt met skateboarden. ‘Ik ben gestart met skaten doordat ik een vriend dit zag doen. Samen met hem ben ik uren gaan skaten. Uiteindelijk deden steeds meer jongens uit mijn vriendengroep mee. Al snel werd ik verslaafd aan de sport en ben ik ermee door gegaan. Toen ik het NK Street Skateboarden in 2016 won, was ik erg gefocust op de sport. Ik was toen iedere dag aan het skaten, maar mijn doel om mee te doen aan de wedstrijd was vooral beter worden. Nu skate ik wel wat minder, zo’n twee keer per week. Mijn lichaam is groter en ik heb ook andere dingen waar ik mij op focus, zoals het lesgeven aan kinderen in de Hall of Fame en binnenkort de opleiding tot Goudsmid.’

Waar Magic dus in 2016 Nederlands kampioen werd op het NK Street Skateboarden, gaat hij dit jaar niet voor de winst. ‘Ik ga gewoon skaten en ik vind het superleuk om mee te doen. ‘Tuurlijk ga ik mijn best doen om goed te skaten, maar als dat nou wel lukt of wat minder, maakt me niet zo veel uit. In 2016 had ik de winst ook niet verwacht. Ik deed het toen toevallig goed, maar ondertussen zijn er ook tien andere wedstrijden met dezelfde skaters die ik niet gewonnen heb en zij wel.’ Tilburgse skate voorbeelden voor Magic zijn onder andere Remco Erkeland, Tommy van Berkel en Hans van Dorssen.

Skateboarden is vallen en opstaan

Voor de lezers die niets of weinig van skateboarden weten, vroegen wij wat de sport nou zo leuk maakt. Magic vertelt: ‘Het leuke aan skateboarden is dat het vaak gewoon een hele battle met jezelf is. Je wilt een trucje leren, dat probeer je 2 uur lang, je valt, je staat op en uiteindelijk heb je hem. Dat is waar we het allemaal voor doen en waar je oneindig lang mee door kunt gaan.’ En dat vallen gebeurt helaas nog wel eens. ‘Ik zag laatst een filmpje van mijzelf dat ik op mijn hoofd viel. Dat gaat dan wel hard. Toch skaten we altijd zonder bescherming.’ Bescherming dragen is blijkbaar een ding wat niemand doet? De ongeschreven code van de skateboardcultuur zullen we maar zeggen.

 

‘Ik vind Tilburg echt een stad voor skateboarders’

Skateboarden mag dan wel zeker een sport zijn, het is voor Magic al lang meer geworden dan enkel de fysieke kunst. ‘Bij skateboarden hoort ook chillen met vrienden. Je kunt wel chillen zonder skaten, maar dat vind ik al best snel saai worden. Ik combineer mijn passie voor skaten met het zien van mijn vrienden. We gaan gewoon ergens buiten chillen, een beetje skaten, een bietje laache.’ Voor dit fenomeen leent Tilburg zich prima volgens Magic.

‘Naast dat we de Hall of Fame hebben om te skaten, kunnen we nu zelfs buiten in het Spoorpark skaten. Dit buiten skatepark is ook nog eens nagebouwd van de oude Hall of Fame, dat is wel echt vet! Eerst had Tilburg geen buitenparken, maar nu dit er wel is, ben ik hier met mijn vrienden vaak te vinden.’ Een andere stad die het volgens Magic goed doet op het gebied van urban sport is Rotterdam. ‘Daar hebben ze echt mega veel skateparken en buitenparken.’ Maar of Tilburg zich moet optrekken aan Rotterdam? Volgens Magic niet. ‘Er zijn veel plekken in Tilburg die zich lenen voor Street Skateboarden zoals de Schouwburg of de Interpolistuin. Ik vind dat Tilburg het wel goed doet. Zeker nu het buitenpark in het Spoorpark erbij is gekomen.’

De ‘TILLY’ Street Skate obstakels in het Spoorpark

Bij de realisatie van het Spoorpark werd gesproken over de ‘TILLY’ letters die het buitenpark in het Spoorpark zouden afmaken. Deze obstakels zouden het mogelijk maken om in het Spoorpark ook echt te Street Skateboarden. ‘Nu vermaken we ons al prima in de skatebowl, maar de obstakels zouden het helemaal afmaken. Het is een soort kers op de taart, maar het is niet per se nodig wat mij betreft. Ik ben zo ook al tevreden.’

En zo zie je maar weer. Ongezout is niet voor iedereen even zout. Echte Tilburgers hebben altijd wat te maawen? Magic niet. ‘Als je niets te klagen hebt, kun je dat toch ook gewoon zeggen?’

ONGEZOUTEN MENING VAN TILBURGERS

Binnen deze rubriek geven we creatieve Tilburgers een podium. Een Ticket to.. de uiting van hun ongezouten mening over de stad. Ben jij benieuwd wie er naast Magic van Heeswijk nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

 

Oproep aan alle lezers

De Kwartiermakers van de Urban Sports Area zoeken nog naar funding voor de verharding van de pumptrack, voor de Street Skate obstakels en voor de boulders. Heb je interesse in crowdfunding of sponsoring? Neem dan contact op met de Kwartiermakers via lois@magmamedia.nl.