De filter gaat eraf bij onze nieuwe Tilburgse Stadsfotograaf 2020: Hans van Dongen

| Sanne Leenders

2020 is het jaar waarin Hans van Dongen zijn intrede doet als trotse stadsfotograaf van Tilburg. Hans is met deze titel de 3e in het rijtje. Daarvoor mochten Evi de Werd en Chris Oomes hun werk etaleren. ‘Ik vind de foto’s van Chris prachtig, maar het is totaal anders dan wat ik doe.’ Met zijn foto’s wil Hans naar eigen zeggen het echte Tilburg laten zien. Een duidelijk herkenningspunt zonder daarbij te knippen, plakken of poetsen. De filter gaat eraf. Ook in deze nieuwe ongezouten editie. Meet Hans van Dongen.
Foto's: Thomas Boden (Drawing Light)

In het dagelijks leven is Hans bezig met het maken van leidingen voor de olie- en gasindustrie. Dit doet hij in Eindhoven. Ook een mooie stad, vind Hans. Maar zijn hart is toch echt verknocht aan Tilburg. Geboren en getogen in deze stad, gefotografeerd en vastgelegd. Zo gaat Hans vaak op pad door het centrum. Onderweg neemt hij altijd zijn compactcamera met zich mee. ‘Ik wandel door onze mooie binnenstad en kom met veel foto’s thuis waarvan er misschien twee goed zijn en soms geen een. Het is maar net wat ik zie, als er niets te fotograferen is, ga ik het in ieder geval niet forceren. Vroeger was dat wel anders. Toen mijn zoon begon met voetballen bij T.S.V. LONGA en mijn dochter ging hockeyen bij Were Di Tilburg vond ik het leuk om foto’s van hen te maken. Ik had goede apparatuur aangeschaft om alles vast te leggen toen ze gingen stoppen. Dat was de start van mijn hobby. De apparatuur had ik toch al, dus waarom zou ik er niks mee doen?’ Bescheiden als Hans is wil hij het geen uit de hand gelopen hobby noemen, want volgens hem is het allemaal niet zo bijzonder. ‘Sommige mensen sjouwen een rugzak vol apparatuur met zich mee, dat is bij mij niet aan de orde. Ik heb weliswaar een van de betere compactcamera's altijd in mijn zak, maar meer ook niet.’ Nou Hans, de bescheidenheid siert je, maar mag opzij. Stadsfotograaf Tilburg 2020 kom er maar bij!

Of de appel niet ver van de boom valt?

‘Mijn ene broer vind het leuk om te fotograferen en mijn vader ging altijd met zijn videocamera op pad. Ikzelf kocht mijn eerste Sony camera in 1999. De hobby is dus niet helemaal vreemd binnen de familie. Toch had ik de rol als stadsfotograaf van Tilburg nooit verwacht. Nu ik eenmaal de titel in ontvangst heb mogen nemen vind ik het enorm leuk dat ik, als ras Tilburger, iets voor de stad terug mag doen. Wat ik daar voor een rol in ga spelen weet ik niet. Dat ligt aan hoe het ontvangen wordt.’

 

Het mooie moet je zien

Hans wandelt dus graag. Van de Piushaven naar het Dwaalgebied, door de Spoorzone. ‘Het mooie Tilburgse centrum fotograaf ik graag, maar iets in scène zetten is niet aan mij besteed. Ik fotografeer de mens graag zoals hij is. Iets wat een beetje afwijkt van de standaard, iemand in zijn of haar natuurlijke omgeving, dat vind ik mooi. Als mensen mij aan zien komen met een grote camera gaan ze direct poseren en dat is niet wat ik zoek.’ Doe Hans dus maar gewoon puur natuur mensen! De filter gaat er bij deze fotograaf volledig af.

Tilburg in transitie

Wie een beetje de wedstrijd in de gaten heeft gehouden, is het niet ontgaan dat de winnende foto van Hans al eerder in 2019 gemaakt is. ‘Op het moment van maken was ik niet bezig met de wedstrijd, deze was toen ook nog niet online. Pas toen ik de oproep voorbij zag komen dacht ik direct terug aan dit beeld van een Tilburgs gebied wat in transitie is van bouwput naar parel van de stad. Wat ik zo mooi vind aan die transitie? Dat het nieuwe door het oude komt te staan. De Spoorzone met haar hallen blijft bestaan met daarin nieuwe concepten. Toffe gebouwen zoals Plan-T en het Clarissenhof passen er goed bij. Een mix van nieuw en oud waar voor iedereen iets te doen is. Als je een jaar niet komt, ken je het niet meer terug. Kijk maar naar de Piushaven. 10 jaar terug zaten daar nog niet zo veel horecazaken. Als je er nu komt vind ik het persoonlijk wel het leukste gebied van Brabant. Waar je heengaat, van een RAK tot Villa Pastorie, het zit altijd vol.’

En vol in Tilburg zijn ook de woningen. ‘Starters kunnen moeilijk een leuk appartement vinden in de stad. Er wordt volop gebouwd voor 55 plussers, maar de starters komen niet aan de beurt. Het is schandalig wat er gevraagd wordt voor bijvoorbeeld een kleine studio. De keus voor de jeugd is dan: te veel betalen of langer thuis blijven wonen. Dat vind ik jammer. Tilburg is zo’n leuke stad voor de jeugd! We hebben hier eigenlijk alles, laat ze dan ook hier blijven plakken.’

 

ONGEZOUTEN MENING VAN TILBURGERS

Binnen deze rubriek geven we creatieve Tilburgers een podium. Een Ticket to.. de uiting van hun ongezouten mening over de stad. Ben jij benieuwd wie er naast Hans van Dongen nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews: