Cees Thomassen: “Iedereen heeft zijn eigen weg. Durf te experimenteren”

In deze Ongezouten editie spreken we met geboren en getogen Tilburger: Cees Thomassen. Wellicht heb je wel eens kennis gemaakt met Cees bij de Hall of Fame, of bij het organiseren van een evenement. Cees is namelijk jarenlang directeur geweest bij de Hall of Fame en is sinds kort accountmanager voor evenementen bij gemeente Tilburg. Cees vindt het belangrijk om voor ieder wat wils te organiseren in de stad. Lukt dat ook altijd? Je leest het hier!

Cees heeft in zijn eigen studententijd aan sociologie aan Tilburg University georganiseerd. Tijdens die studie is hij in aanraking gekomen met geluidstechniek. Een hobby wat later zijn werk is geworden. Dat hij zelf wel wat van het 'organiseren'-vak afweet, is duidelijk: hij is technisch producent geweest van het voormalige 'Incubate' festival in Tilburg. Uiteindelijk is Cees, samen met veel vrijwilligers and vaste krachten, verantwoordelijk geweest voor de 'Hall of Fame'. Op een gegeven moment voelde Cees dat het moment daar was om de Hall of Fame te verruilen voor een baan bij gemeente Tilburg als accountmanager voor evenementen. 

Ik heb altijd in evenementen gezeten

“Ik ben eigenlijk nog steeds bezig, he, met mijn studentenleven. Ik houd er gewoon nooit mee op”, grapt Cees. “Nee, serieus ik heb eigenlijk altijd in de evenementen gezeten en een wirwar aan dingen gedaan zoals, een kinderdisco op de basisschool, op de HAVO zat ik in de feestcommissie, tijdens de sociale academie zijn we onze eigen feestvereniging begonnen en op de uni zat ik bij Studievereniging Versot. Daarna heb ik jarenlang in de rock ’n roll, op festivals en in het uitgaansleven gewerkt en dat is natuurlijk ook altijd wel een beetje ‘feest’. Inmiddels is het wel afgelopen voor mij. Ik heb een gezin met twee jonge kinderen dus uitgaan komt er niet vaak meer van. Gelukkig kijk ik met veel genoegen op mijn studentenleven terug."

HOE HEB JE TILBURG ZIEN VERANDEREN?

“Ik vind dat lastig om dat echt te duiden, omdat ik voor mijn gevoel altijd een beetje in de subcultuur zat. Daarmee bedoel ik de wat ‘obscuurdere’ bandjes en cafés. Dat is nou eenmaal geen mainstream. Ik ben bijvoorbeeld nooit veel op het Piusplein geweest, maar meestal in de wat meer alternatievere cafés van de Korte Heuvel. “

“Er zijn wel een hoop dingen weg gegaan. Kroegen zoals ‘Swingen bij Dinge’ en ‘Extase’ zijn vertrokken. ‘Cul de sac’ en ‘013’ hebben een andere eigenaar gekregen. Sommige kroegen zijn simpelweg een andere koers gaan vragen. Het is misschien net wat meer ‘mainstream’ geworden.”

“ IEDEREEN HEEFT ZIJN EIGEN WEG. DURF TE EXPERIMENTEREN ”

Cees over Hall of Fame

“De Hall of Fame was voorheen een dansschool, skatepark en popzaal. Ik heb altijd geroepen dat ik van drie dingen geen verstand heb: ‘muziek, dansen en skaten’. Ik geloof ook echt dat je nooit op iemand anders zijn stoel moet gaan zitten. Als je een team hebt dan moet je de stoelen goed verdelen. Je moet zorgen dat je elkaar aanspreekt op elkaars kunnen en iedereen laten doen wat degene goed kan. Dan draait het nou eenmaal beter.”

ACCOUNTMANAGER EVENEMENTEN GEMEENTE TILBURG

"Op dit moment ben ik accountmanager evenementen en verantwoordelijk voor de evenementen subsidies van de gemeente Tilburg. Als accountmanager ben je het eerste aanspreekpunt voor evenementen en ik doen met name de studentenevenementen. Allerlei studenten en verenigingen kloppen bij me aan met vragen en ideeën: ‘Hey Cees, wat kan er? Waar kan het? Hoe kan het?’. Binnen de gemeente zijn er allerlei afspraken en ik probeer de vragen van een zo goed mogelijk antwoord te voorzien. Voor de subsidies ben ik het meeste bezig met de uitvoering van de subsidies. Het verdelen van de subsidie doet een speciale adviescommissie en daarna regel ik de juiste administratieve afhandeling."

Evenementen in deze tijden

“Allereerst wil ik zeggen dat ik aangenaam verrast ben door het werken bij de gemeente. Vroeger toen ik bij de Hall of Fame begon had ik een ander beeld van de gemeente. Er komen echt veel dingen kijken bij het laten organiseren van een evenement.  De gemeente heeft nu eenmaal veel spelregels opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. Die regels zijn  belangrijk want zo kunnen we de stad en de (on)mogelijkheden eerlijk verdelen onder alle inwoners. Als het lukt om die spelregels in goed banen te leiden heb ik echt plezier in mijn werk. Voordat een evenement mag landen in de stad zijn er veel verschillende afdelingen van de gemeente bij betrokken geweest (openbare ruimte, handhaving, geluid, veiligheid, vergunningen, constructie, verkeersmaatregelen, en dergelijken). Veel beginnende (studenten) organisatoren hebben daar wat hulp bij nodig en dan kom ik vaak in beeld.”

“Datzelfde geldt voor evenementen die door corona op een andere manier hebben moeten plaatsvinden. Samen met de adviseurs van de afdelingen bekijken we hoe we ondanks de beperkingen toch evenementen kunnen laten doorgaan. Dat is vaak een hele puzzel.”

“Met een speciale subsidie voor studentenevenementen en een accountmanager voor studentenevenementen laat de gemeente zien dat ze dit belangrijk vindt. Evenementen horen bij het studeren in Tilburg en ik hoop dat de studenten met veel plezier zullen terug kijken op hun studietijd en er daarna hopelijk ook nog blijven hangen.”

“ MISSCHIEN IS HET NIET DE ‘MOOISTE’ STAD VAN HET LAND, MAAR HET IS WEL EEN STAD WAAR ONTZETTEND VEEL MANIEREN ZIJN OM EROP UIT TE GAAN. ”

Tilburg een evenementenstad?

“Dat vind ik ietwat lastig om te zeggen, want het laatste wat ik wil doen is andere steden op die manier afkraken. Ik hoor wel geluiden van andere steden dat Tilburg een stad is waar simpelweg veel te doen is. Het is af en toe lastig voor een evenement om een vrij plekje in de agenda te vinden, maar dat is een goed teken, want dat geeft aan dat de stad bruist!”

WETEN MENSEN DAT TILBURG DE PLEK IS VOOR EVENEMENTEN? 

“Ik hoop het wel. Kijk, er zijn best wel een aantal grote evenementen die we als Tilburg neerzetten die internationale roem veroorzaken, zoals – om er maar een te noemen - Draaimolen. Desalniettemin, denk ik dat iedere stad gewoon trots is op de evenementen die in die stad plaatsvinden en dat is natuurlijk helemaal goed! Misschien is het niet de ‘mooiste’ stad van het land, maar het is wel een stad waar ontzettend veel manieren zijn om erop uit te gaan.”

HOE KIEZEN JULLIE DE EVENEMENTEN?

“Een van de pijlers waar we naar kijken bij nieuwe evenementen is of het een aanvulling is op het bestaande aanbod. We proberen een zo mooi mogelijk pallet aan evenementen te krijgen, zodat er voor iedereen wat te doen is, voor rijk, arm, jong en oud. Er moet voor iedere Tilburger wat te doen zijn.”

Welk evenement is nou echt Tilburgs? 

“Tja. Als ik er nu één noem, dan doe ik de rest natuurlijk te kort en dat wil ik niet. Persoonlijk vind ik ‘Roadburn’ echt kei gaaf, maar dat is ook wel mijn muziek! Dat Festival is  gewoon een beleving maar wel echt een bepaalde niche in de muziekwereld. Draaimolen is ook zo’n voorbeeld. Super gaaf, super mooi bij elkaar geprogrammeerd en op een hele unieke locatie. Het is natuurlijk weer totaal anders dan een Roadburn, maar dat is ook de bedoeling van ons evenementenbeleid.”

“Kaapstad is ook een heel gaaf, heel typisch evenement, wat gratis toegankelijk is, in de binnenstad en heel veel kunst met zich meebrengt. Dat is natuurlijk heel uniek en heel erg Tilburgs. En Festival Circolo is ook een evenement dat niet mag ontbreken. Een heel bijzonder circustheaterfestival dat goed aansluit bij onze stad.”

“ IK HOOP DAT WE HET MOOIE PALLET AAN EVENEMENTEN DAT WE HEBBEN, KUNNEN BEHOUDEN ”

HOE KIJK JIJ TEGEN DE STUDENTENEVENEMENTEN AAN? PASSEN ZE BIJ TILBURG?

"Het bijzondere aan die evenementen is eigenlijk vooral dat dezelfde evenementen elk jaar door nieuwe studenten georganiseerd worden. Ieder jaar pakt een nieuwe groep de draad weer op, wat ervoor zorgt dat het wiel weer een beetje opnieuw moet worden uitgevonden. Dat houdt het juist heel gaaf en levendig. Dat zorgt ervoor dat er ieder jaar nieuwe ideeën komen. Het pallet is ook breed: je hebt de meer congres-achtige, zakelijke evenementen, maar ook juist weer allerlei ‘cantussen’ en gewone studenten-dance-feesten."

“Voor mij zit het meeste werk tot nu toe in de introductieweken. Daar zijn een paar groepen studenten een heel jaar mee bezig en dat zijn gigantische projecten. Het afgelopen jaar was dat extra uitdagend. Met veel goede en slimme oplossingen is de TOP-week gelukkig toch bijna helemaal door gegaan.”

WAT ZOU JIJ STUDENTEN MEE WILLEN GEVEN?

“Iedereen is natuurlijk anders. Ik heb zelf altijd veel lol gemaakt naast mijn studie. Dat was voor mij de manier om overal goed doorheen te komen. Ik had behoefte aan een uitlaatklep. Maar er zijn ook veel studenten die het op een andere manier willen doen en dat is natuurlijk ook helemaal goed. Iedereen heeft zijn eigen weg. Durf te experimenteren is mijn belangrijkste boodschap!”

Wat is je wens voor Tilburg?

“Nou, ik heb jarenlang namens Tilburg bij het B5UP gezeten. Het Urban Platform voor de 5 grootste Brabantse steden. Daar promoten we urban sport en cultuur zoals Skateboarden, Freerunning, BMX, 3x3 Basketbal, Street art, Hiphop, Breaken, Klimmen en Calisthenics.”

“Dus ja, als ik één dag burgemeester zou zijn, dan zou ik ervoor zorgen dat iedereen meer aan de urban sporten gaat. Dus overal pumptracks openen. Alle auto’s eruit en iedereen verplicht op zijn skateboard door de stad.”

Kijkend naar de toekomst

“Ik hoop dat we het mooie pallet aan evenementen dat we hebben in Tilburg kunnen behouden. We hebben te maken met heel veel wensen in de stad: we willen dingen met het verkeer, de winkels en nieuwe woningen. Dat zijn dingen die niet altijd rijmen met veel evenementen. Daarom moeten we goed in gesprek blijven over hoe we dat alles in balans kunnen houden. Het is voor mij vooral belangrijk dat we voor ieder wat wils kunnen laten organiseren in Tilburg.”

What's new?